top of page
done-100_fejlec_edited.jpg

PILATES

Joseph H. Pilates

„Ha beszélhetünk manapság szerencséről, hát a testi egészség,

a lelki nyugalom és a szellemi béke megszerzése és élvezete megfizethetetlen azok számára, akik birtokolják azt.”

„Ha beszélhetünk manapság szerencséről, hát a testi egészség,

a lelki nyugalom és a szellemi béke megszerzése és élvezete megfizethetetlen azok számára, akik birtokolják azt.”

Joseph H. Pilates

done-86.jpg

egyéni módszer

A Pilates módszer itthon már nagyon régóta megtalálható prevenciós mozgásforma, viszont a mai napig sokan megkérdezik tőlem, hogy mi is ez és honnan származik. A Pilates-el 17 évvel ezelőtt ismerkedtem meg, és azért is szerettem bele, mert amellett, hogy teljesen kicseréltek minden óra után teljes mértékig tudtam azonosulni a filozófiájával is, ami nagyon szépen ötvözi a keleti és nyugati kultúra világát.

A Pilates számomra a kimeríthetetlen lehetőségek forrása, mely segítségével nemcsak a prevenció, a testi fájdalmak elmulasztása a cél, hanem egy minőségi és tudatos életmód kialakításához tudom hozzásegíteni az embereket.

Pilates által megalkotott alapgyakorlatok elsajátítása után szinte elkerülhetetlen módon minden oktató – ahogy én is - a maga módján értelmezi és építi tovább az eredeti gyakorlatokat, elősegítve a Pilates-módszer XXI. sz-i népszerűségének további terjedését, fejlődését. Több hazai és külföldi iskolában szerzett tapasztalataimat ötvözve és a folyamatos továbbképzések által inspirálva állítom össze az óráimat legjobb tudásom szerint, mellyel célom hogy a vendégeim testi, lelki és szellemi gyógyítása.

Nézzük meg egy picit részletesebben, miről is szól ez a fantasztikus mozgásprogram! :)

done-58.jpg

"A Pilates célja a test és a lélek egyensúlyának és harmóniájának megteremtése."

Ezt a csodás mozgásformát az 1883-ban, Németországban született Joseph Hubertus Pilates (bizony, egy Férfi ;-)) alkotta meg. Gyermekként sok betegségtől szenvedett- asztma, angolkór és komoly ízületi problémái is voltak. 

Pilates ahelyett, hogy elhagyta volna magát nem hagyta, hogy a betegségek teljesen átvegyék a hatalmat a teste fölött és céljául tűzte ki egy egészséges test és szellemi egyensúly kialakítását. Nagyon sokat sportolt, jógázott, gimnasztikai és erő gyakorlatokat végzett és harcművészeteket tanult. Ezekből ötvözve alakította ki saját „rehabilitációs” programját, mely mögé nagyon komoly, a mai napig helyt álló filozófiát alkotott. Olyan szinten gyógyította ki magát betegségeiből, hogy később sikeres bokszolóként is számon tartották, valamint egy ideig artistaként is dolgozott egy cirkuszban.

A világháborúban még komolyabban elmerült a témában - sérült katona társait rehabilitálta módszerével, később, a háború után pedig Amerikába költözött feleségével és ott nyitottak Pilates stúdiókat. Először Contrology néven volt ismert- majd később kapta meg a „Mester„ neve után a Pilates nevet.

a forrás

done-78.jpg

A Pilates-t sokan hasonlítják a jógához. Igen, természetesen vannak benne jóga elemek ez azonban mégis más és nem is érdemes őket összekeverni.

 Pilates azokból a mozgásformából ötvözte módszerét (pl. jóga, gimnasztika, különböző harcművészetek stb.), melyek a fizikai test gyógyulásában a leghatásosabb gyakorlatok voltak és ezen keresztül a lelki teljességet, egységet is magával hozták.

Az évek során sok Pilates iskolában tanultam, ahol csodálatos mesterek inspiráltak és vezettek az utamon. A mai napig szerelemmel végzem a tanítását, nem hiszem, hogy valaha is abba tudnám hagyni.

Mit adott nekem a Pilates? Egy teljesen új életet - egy egészséges, erős de egyben hajlékony és rugalmas testet, tisztább tudatot.

A Pilates saját testünk megfigyelése mozgás és légzés segítségével. Megtanulunk a „Központi MAGunkból” (PowerHouse) dolgozni, felhasználni belső energiaforrásunkat és onnan indítani minden mozdulatunkat. A mozdulatokat lassan, teljes odafigyeléssel végezzük ezzel biztosítva a folyamatos jelenben való létezésünket. Az biztos, hogy egy Pilates óra során a folyamatos figyelem miatt nem lesz lehetőségünk elkalandozni, így azt az 1-1,5 órát testünk és lelkünk teljes megújulásának tudjuk szentelni.

"A gyakorlatok folyamatos gyakorlása során egyre tudatosabban és energetikai szempontból „gazdaságosabban” fogjuk használni testünket."

Amellett, hogy figyelünk a precizitásra legalább annyira fontos, hogy a mozdulatainknál egy finom áramlás, könnyedség, „flow” is kialakuljon. Pilates mesteri érzékkel állította össze ezt a csodálatos rendszert, melyek nemcsak erősítő, hanem nyújtó és mobilizáló gyakorlatokat egyaránt tartalmaznak.

teljes figyelem

„ A Contrology nem véletlenszerű gyakorlatok, melynek célja a csupán duzzadó izmok kifejlesztése. Épp ellenkezőleg! Azzal a céllal eszeltem ki és teszteltem (negyvenhárom éven keresztül), hogy megfelelően, és tudományos alapossággal dolgoztassam meg a test minden egyes izmát, így javuljon a vérkeringés, a véráram több és jobb vért szállíthasson, és a tested minden egyes rostját és szövetét táplálja. A Contrology nem esik abba a hibába, hogy néhány izmot más izomcsoportok kárára túlfejleszt, és ez miatt elveszti az eleganciát, a hajlékonyságot, vagy túlterheli tüdőt vagy a szívet. ” (J.H.P.)

done-60.jpg

Ezen mozgásforma által bárki esélyt kaphat egy új, egységes és egészséges életvitel kialakítására. Akik rendszeresen végzik Pilates gyakorlatait egy nagyon szép életmódváltásba vágnak bele. Nem mondom, hogy nem kell hozzá kitartás, de a gyakorlatokat mindig differenciáltan tanítom - ami annyit jelent, hogy bárki megtalálhatja a saját fejlettségi szintjét és onnan indulhat el tovább saját fejlődési útján.

"Nincs kényszer, nincs elvárás, sőt: Pilates egyik alapelve, hogy a gyakorlatok mennyisége soha nem mehet a gyakorlatok kivitelezésének, minőségének rovására, a kevesebb több. "

Személy szerint én is nagyon fontosnak tartom, hogy ebben a teljesítménykényszeres, elvárásokkal teli világban a Pilates óráim egy olyan kis sziget legyen a vendégeim számára, ahol önmaguk lehetnek, ahol ráérezhetnek saját ritmusukra és lépésről lépésre változhatnak, fejlődhetnek.

Pilates gyakorlása során nagy hangsúlyt fektetünk a légzésre is.  „A légzésünk életünk első és utolsó cselekedete.” (J.H.P) A minőségi létünk, életünk múlik azon, hogyan és miként lélegzünk. Amin annak idején Pilates, én is sokszor elgondolkodom: „Gyakran azon csodálkozom, hogy vajon a hosszú élet ilyen szörnyű akadályával hogyan marad egyáltalán életben olyan sokáig ez a több millió ember.” (J.H.P.) A teljes tüdős légzés megtanulása és más, különböző légzéstechnikák gyakorlása fontos eleme az óráimnak. Azt gondolom erről, hogy semmit sem ér a szép külső, ha belül a szerveink haldokolnak. Ez nem csupán a légzésre, hanem a teljes szervrendszerünk egészségére igaz.

"A felületes légzés átalakítja a tüdődet: képletesen szólva, beteg, haldokló és elhalt baktériumok temetőjévé teszi, amely valóságos paradicsommá válik más ártalmas baktériumok elszabadulásának.” (J.H.P.)

Személy szerint én is nagyon fontosnak tartom, hogy ebben a teljesítménykényszeres, elvárásokkal teli világban a Pilates óráim egy olyan kis sziget legyen a vendégeim számára, ahol önmaguk lehetnek, ahol ráérezhetnek saját ritmusukra és lépésről lépésre változhatnak, fejlődhetnek.

lélekzet

A Pilates nem csupán gyakorlatok sorozata, számomra nagyon sokat adott a mögöttes filizófia és az, melyet talán ez az idézet fogalmaz meg a legteljesebben:

„Test és Szellem egyensúlya

 

A beteg testben „lakó” egészséges szellem körülbelül annyira kívánatos fizikai állapot, mint a ház, amely pompás réz tetőszerkezettel dicsekedhet, miközben alapja futóhomokra épült.

 

Az egészséges test, amely beteg elmének „ad szállást” körülbelül annyira kívánatos fizikai állapot, mint a ház, amely masszív szikla alapzattal dicsekedhet, de a teteje selyempapírból van.

 

Az egészséges testben „lakó” egészséges szellem olyan kívánatos fizikai állapot, mint a ház, amelynek az alapzata masszív kő, a teteje pedig pompás réz.

 

A beteg testben „lakó” beteg szellem annyira kívánatos állapot, mint a ház, amelynek alapja futóhomok, teteje selyempapír.

 

Mit mondanak ezek a hasonlatok? Nyilvánvalóan jelzik, hogy tested és szellemed egyformán fontos- egyik sem alábbvaló a másiknál.

A kettőt összhangba kell hoznod, azért, hogy testi és szellemi energiád minimális felhasználásával maximális eredményt érj el, és azért is, hogy a lehető leghosszabb életet élhesd jó egészségben, boldogan, aktívan.”

(J.H.P.)

Egyéni foglalkozás

8.000,- Ft / 60 perc,

10.000,-Ft / 90 perc

Online csoportos órák

1.200,- Ft / 60 perc

Online csoportos órák bérlet (10 alkalom) 11.000,- Ft

bottom of page